ALERGIJSKE REAKCIJE MAČAKA NA HRANU
Među najčešće uzroke alergijskih reakcija na hranu u mačaka ubrajamo alergene iz kravljeg mlijeka, jaja, ribe, mesa peradi, govedine i pšeničnog brašna. U novije vrijeme sve je češća preosjetljivost mačaka na dehidriranu hranu, te pojedinu konzerviranu hranu. Uzroci ovakvog tipa preosjetljivosti na hranu, tzv alergeni iz hrane najčešće su pojedini bjelančevnski sastojci hrane, ali to mogu biti i neke tvari nebjelančevinske prirode.
Znaci preosjetljivosti na pojedine sastojke hrane manifestiraju se prvenstveno promjenama na koži i simptomima od strane probavnog sustava. Prema podacima iz dostupne literature, jedna trećina svih kožnih bolesti u domaćih mesojeda nastaje na alergijskoj osnovi, a jedan manji dio ovih oboljenja objašnjava se reakcijom preosjetljivosti na pojedine sastojke hrane. Promjene na koži kojima je uzrok alergija na hranu očituju se svrbežom, crvenilom kože i ožaricama (urtikama) oko ušiju i očiju, po šapama, pod pazuhom i u okolini čmara. Ukoliko životinja i dalje hranom unosi alergen, tada na tim mjestima kroz neko vrijeme dolazi do zadebljanja kože i pojačane pigmentacije, a nerijetke su i sekundarne infekcije bakterijama koje su inače normalni stanovnici na zdravoj koži.
Promjene koje javljaju od strane probavnog sustava, a uzrok su im alergeni iz hrane mogu biti blaže naravi u smislu neznatne promjene konzistencije izmeta, ali te promjene mogu biti i jače izražene, pa se nerijetko manifestiraju kao povraćanje i učestalije baleganje, pa sve do proljeva koji može biti sluzav do vodenasto krvav.
Zbog lakšeg postavljanja dijagnoze, preporuča se životinju hraniti rižom uz dodatak mesa životinjske vrste kojom dosad naša životinja nije bila hranjena, kaop što je to ovčje ili kozje meso, meso kunića itd. , a zatim treba postupno uvoditi jednu po jednu vrstu uobičajene hrane i na taj način ustanoviti koja hrana uzrokuje reakciju preosjetljivosti. Postoje i kožni alergološki testovi na pojedine sastojke hrane, ali to se u široj veterinarskoj praksi još ne primjenjuje.
Autor: Velimir Glumac dr.vet.med.
Izvor: List Međimurje